Pestovanie krušpánu v nádobách

Pestovanie krušpánu v nádobách

V posledných rokoch je čoraz populárnejšie pestovanie tvarovaných krušpánov v nádobách. Takto pestované rastliny môžeme vídať pred vchodmi do budov v mestách alebo na terasách či balkónoch. Krušpány v nádobách je možné veľmi ľahko a rýchlo preusporiadať a tak vo veľmi krátkej dobe zmeniť dizajn prostredia, v ktorom sú umiestnené.

Ako sadiť

Na výsadbu do kvetináčov vyberáme zdravé rastliny z kvalitným koreňovým balom. Nádobu volíme dostatočne veľkú, prinajmenšom o 5-7 centimetrov väčšiu než je koreňový bal. Snažíme sa vyhýbať tmavým farbám nádob, hlavne pri tých, ktoré budú umiestnené na slnečných stanovištiach. Pravidelné prehrievanie koreňového balu môže nepriaznivo vplývať na koreňový systém rastliny.

Na dno nádoby nasypeme niekoľko centimetrov drenážnej vrstvy (postačia drobnejšie kamene). Pri sadení použijeme kvalitný substrát zložený zo svetlej a tmavej rašeliny s pH 5 až 6. Substrát poriadne utlačíme aby nám po zaliatí vodou príliš nesadol. Krušpán zasadíme do nádoby o niekoľko centimetrov hlbšie než je vrchná strana kvetináča. Tým si rezervujeme niekoľko centimetrov priestoru pre mulčovací materiál, ktorý nám bude chrániť rastlinu pred odparovaním vody z pôdy, zabráni rastu burín a tiež bude plniť dekoratívnu funkciu. Nakoniec vysadený krušpán výdatne zalejeme.

Krušpán v nádobách

Starostlivosť o krušpán v zime

Krušpán je v našich podmienkach mrazu odolný, ale pri pestovaní v nádobách musíme v zimnom období venovať zvýšenú pozornosť koreňovému balu. Keďže na zimu listy ostávajú na rastline, dochádza k odparovaniu vody podobne ako počas iného ročného obdobia. Dlhotrvajúce mrazy tiež môžu spôsobiť premrznutie koreňového balu čo má za následok nemožnosť prijať vodu koreňovým systémom rastliny. V tomto čase je preto krušpán skôr vystavený riziku uschnutia než vymrznutia. Krušpán pestovaný v nádobách preto polievame aj počas zimných mesiacov.

Zrejme najbezpečnejšou formou prezimovania krušpánu v nádobách je vykopať na záveternom mieste záhrady jamu, nádobu vložiť do nej a prihrnúť ju zeminou. Tým sa okolo koreňového balu vytvorí dostatočná izolačná vrstva a navyše občasne topiaci sa sneh nám rastlinu pravidelne zavlaží.

Ak takéto možnosti nemáme, postačí ak nádobu s krušpánom na zimu premiestnime do chladnej a svetlej miestnosti. Rastlinu občasne zalejeme aby bola pôda stále vlhká, nie však premokrená.

V prípade ak nádobu na zimu nemáme kam premiestniť, mali by sme koreňový bal chrániť obalením nádoby izolačnou vrstvou. Krátkodobe premrznutie rastlinu nepoškodí, avšak pri dlhodobejších mrazoch môže dôjsť k uschnutiu krušpánu. Zvlášť pri celodenných mrazoch premiestnime krušpán aspoň raz za 14 dní do chladnejšej miestnosti. Necháme koreňový bal rozmrznúť a rastline doprajeme vlahu.